Wentylacja dla obór pod klucz

 

POWIETRZE ZEWNĘTRZNE SPRAWNIE WNOSZONE DO ŚRODKA

Prosty, ale niezwykle skuteczny sposób na to, aby krowy zawsze oddychały świeżym powietrzem. Zdrowsze krowy produkują więcej mleka.

Wysokość dostosowana do obory

Wykrawane otwory powietrzne umieszczone tak, aby pasowały do obory

Brak stresu cieplnego

Zła jakość powietrza, stres cieplny i obciążenie to wielkie wyzwania, przed którymi stoi wielu hodowców bydła mlecznego. Wpływa to na zdrowie i produktywność krów. Jednak przy stałym źródle świeżego powietrza nie stanowi to już problemu.

Ekonomiczny

Pojedynczy wentylator z rurą o długości do 70 metrów może zastąpić wiele istniejących wentylatorów. Efektywne wykorzystanie mocy wentylatora pozwala zaoszczędzić na kosztach energii elektrycznej.

Zoptymalizowana produkcja mleka

Kiedy krowy cierpią na stres cieplny, wpływa to na ich produktywność. Może zmniejszyć mleczność o około 10%. Stałe świeże powietrze pomaga w pełni wykorzystać potencjał krów.

Opis techniczny

System wentylacji rurą powietrzną z wentylatorem EC zamontowanym na jednym końcu z dostępem do świeżego powietrza. Wentylator pobiera świeże powietrze, a rura skutecznie rozprowadza je na dużym obszarze – do 8 800 litrów/sekundę (system nadciśnieniowy). Rura powietrzna montowana jest za pomocą przewodów przymocowanych do dachu obory. Wykrawane otwory powietrzne są umieszczane zgodnie z wymaganiami konkretnych obór.

Dane techniczne

Średnica Ø 1,1 metra
Długość Niestandardowe do 70 metrów
Otwory perforowane Dostosowane do obory
Materiał Niepalny, trwały
Prędkość powietrza 6,4 m3/s (pełna prędkość), 4,3 m3/s (67% prędkości wentylatora)
Pobór mocy 3200 W (pełna prędkość), 2144 W (przy 67% prędkości wentylatora)*
Moc wyjściowa 400 V

*Obniżenie wydajności wentylatora o 33% skutkuje redukcją kosztów energii elektrycznej o 59%. Oznacza to, że wentylator jest najbardziej wydajny tuż poniżej maksymalnej mocy, a jednocześnie zapewnia wysoką wydajność.

Przykład: przed i po

 

 

Przed: Powietrze jest nieruchome i ciepłe.Krowy cierpią z powodu stresu cieplnego i zbyt mało leżą.

Po: Świeże powietrze wydobywające się z przewodu powietrznego i wiatr z zewnątrz dociskany przez kurtynę, wydłużyły czas leżenia krowy.

Etapy realizacji

01

Rozpatrzenie wniosku

02

Identyfikacja problemów

03

Dobór sprzętu

04

Przygotowanie oferty

05

Dostawa sprzętu

06

Instalacja sprzętu

Nasi specjaliści

Natalya Slipets


- Doświadczenie w hodowli trzody chlewnej ponad 15 lat;
- Droga od praktykanta do kierownika na fermie trzody chlewnej w Danii - 96 miesięcy;
- Zaprojektowano i uruchomiono ponad 15 obiektów w WNP;
- Doświadczenie w opracowywaniu projektów technologicznych dla duńskiego producenta sprzętu do hodowli trzody chlewnej Ikadan - 5 lat

Aleksander Tereszko


- Praktyczne doświadczenie w przemysłowej hodowli świń ponad 10 lat (od głównego lekarza weterynarii STK do technologa-konsultanta);
- Staż/praktyka/zwiedzanie zaawansowanych ferm w Danii (1,5 roku), Belgia, Polska, Rosja w celu studiowania i wymiany doświadczeń zawodowych;
- Doradztwo, wsparcie techniczne - od ferm trzody chlewnej po duże gospodarstwa rolne.

Benua Goden


- Doświadczenie w hodowli świń ponad 20 lat;
- Wsparcie technologiczne ferm trzody chlewnej w Rosji, Ukrainie, Czechach, Chinach, Kanadzie i innych krajach;
- Świadczenie doradztwa i usługi audytowe dla różnych firm w kompleksach hodowli trzody chlewnej;
- Prace nad obniżeniem kosztów produkcji w fermach hodowlanych firmy "France Hybrid" (redukcja kosztów o 18,5%).

Nasi partnerzy